GLI Zwangeren

Een pilot GLI met een programma vóór en na de bevalling

Een gezonde leefstijl is ook tijdens de zwangerschap van groot belang. Vrouwen die bij de start van de zwangerschap overgewicht hebben of gedurende de zwangerschap te veel in gewicht aankomen, hebben bijvoorbeeld een verhoogde kans op een miskraam, zwangerschapssuikerziekte (diabetes gravidarum), hoge bloeddruk (hypertensie) en zwangerschapsvergiftiging (pre-eclampsie). Gevolgen van deze aandoeningen zijn het optreden van intra-uteriene groeivertraging (te klein in verhouding tot de zwangerschapsduur) of anderzijds juist macrosomie (te hoog geboortegewicht). Het kindje heeft een verhoogde kans op hartafwijkingen en een open ruggetje. De kans op perinatale sterfte (babysterfte) ligt ook hoger bij vrouwen met overgewicht.

Bij een ongezonde leefstijl van de moeder heeft het kindje ook een verhoogde kans om (op latere leeftijd) overgewicht en/of een ongezonde leefstijl te ontwikkelen. Onderzoek toont aan dat gezonde voeding in de eerste duizend dagen (vanaf de conceptie tot de tweede verjaardag van het kind) invloed heeft op de gezondheid van het kind op (laat-)volwassen leeftijd. Ook andere leefstijlfactoren, zoals beweging, slaaphygiëne en stresshantering, zullen via de moeder worden doorgegeven aan het kind. Goede leefstijlbegeleiding voor vrouwen met overgewicht tijdens én na de zwangerschap kan dus gezondheidsrisico’s bij zowel moeder als kind reduceren of zelfs voorkomen.

Op initiatief van Verloskundigenpraktijk Zwijndrecht en in opdracht van Gemeente Zwijndrecht hebben wij een GLI Zwangeren ontwikkeld. Het programma heeft een geïntegreerde beweegcomponent die door de Gemeente wordt gefinancierd.

In september 2023 is het eerste pilotprogramma onder de SLIMMER licentie gestart. Dit programma heeft een stop van een aantal maanden vanwege het zwangerschapsverlof en de bevalling. Deze groep wordt eind 2025 afgerond.

De GLI Zwangeren is tot op heden de enige GLI voor een specifieke doelgroep, die geen positieve uitkomst geeft. De verwachting was dat bij deze doelgroep, vanwege de zorg om/voor het ongeboren kindje, de motivatie hoger dan gemiddeld zou zijn. De pilot heeft het inzicht opgeleverd, dat een interventie gedurende de zwangerschap weinig succesvol is, omdat de aanstaande moeders te weinig tijd ervaren om met leefstijldoelen aan de slag te gaan. Het werven van deelnemers verliep daardoor zeer moeizaam en we concluderen in de pilotgroep dat deelnemers eigenlijk pas met de leefstijladviezen aan de slag gaan geruime tijd na de bevalling. Deze GLI zal daarom niet uitgerold worden.