
Peer Support Platform
De inzet van ervaringsdeskundigen om deelnemers voor, tijdens en na de GLI extra ondersteuning te bieden
Gedragsverandering vraagt een langdurige begeleiding met een hoge frequentie. Knelpunt in de GLI is dat er voor (een deel van) de doelgroep te weinig begeleidingsuren beschikbaar zijn. Na afronding van de GLI zijn er helemaal geen begeleidingsuren meer beschikbaar, tenzij iemand de GLI voor een tweede keer gaat volgen, wat we natuurlijk willen voorkomen.
Wij geloven dat een gedragsverandering kan worden versterkt anders dan door een zorgprofessional, namelijk door gelijkgestemden. Stichting Je Leefstijl Als Medicijn heeft in samenwerking met TNO onderzoek gedaan naar de inzet van ervaringsdeskundigen bij leefstijlverandering. Ervaringsdeskundigen geven mensen de extra steun, die vanuit de zorg moeilijk kan worden geboden. Deelnemers aan het onderzoek gaven aan dat zij de ervaringsdeskundigen als lotgenoten zagen, die weten hoe lastig een leefstijlverandering soms kan zijn.
Onder begeleiding van Stichting Je Leefstijl Als Medicijn werken we momenteel aan een projectplan om in 2025 een Peer Support Platform voor de GLI te realiseren.